Plaagdruk eikenprocessierups 2022.

Nestvorning eikenprocessierupsDit jaar was er minder aandacht voor de eikenprocessierups in de media. De reden hiervoor was zeer waarschijnlijk dat er weer minder rupsen waren dan in voorgaande jaren en daarmee minder overlast. Het aantal bomen met nesten is een indicatie voor de plaagdruk. Uit een inventarisatie van ruim 160 duizend eiken bleek dat in 11% van de bomen eikenprocessierupsen werden aangetroffen. Als we alleen kijken naar de eiken die niet preventief bespoten zijn dan bleek in 13% eikenprocessierupsen te zitten, een afname van 18% ten opzichte van 2021. In 5% van de preventief bespoten bomen werden eikenprocessierupsen aangetroffen.

Nieuwe tool om plaagdruk eikenprocessierups landelijk in beeld te brengen.
Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft in opdracht van het Kennisplatform Processierups in 2021 een eenvoudige methode ontwikkeld om een landelijk beeld te creƫren van de plaagdruk. Zie het bericht in Nature Today.

Om de verwachte plaagdruk in beeld te krijgen zijn monitoring van de vlinders van de eikenprocessierups met feromoonvallen en het inzicht in het aantal nesten van de eikenprocessierups belangrijk. De resultaten van de monitoring van de vlinders en het inzicht in het aantal nesten zijn belangrijke input voor het beheerplan.
Klik hier voor meer informatie.